Civiele uitdagingen en organisatieverandering: Kristiaan ondersteunt gemeente Breda interim
Terug naar NieuwsVan maart 2023 tot en met december 2024 was Cleverlander Kristiaan van Riel werkzaam als Interim Manager Civiel bij de gemeente Breda. Uit wat van origine begon als een opdracht voor een half jaar kwam al snel een vervolg: na zijn bijdrage aan de civiele opgaven van de stad, ondersteunde hij de gemeente Breda door het begeleiden van een noodzakelijke organisatieverandering.
"Ik trad op als opdrachtgever richting interne afdelingen, zoals Uitvoering en het Stads Ingenieursbureau Breda,” vertelt Kristiaan over het eerste half jaar van zijn interim-opdracht. “In die rol heb ik mezelf vol in kunnen zetten om samen met het cluster Civiel de civiele opgaven van de stad op hoog niveau te realiseren.” Hij sloot aan bij vakinhoudelijke overleggen en zocht al snel de samenwerking op met andere managers en teams binnen de gemeente.
Alle facetten in huis
Een belangrijke uitdaging binnen zijn opdracht was het bewaken van budgetten. Dit deed Kristiaan in hechte samenwerking met collega-managers. Tegelijkertijd stelde hij zich op als sparringpartner voor zijn collega's en stimuleerde hij zijn team om de samenwerking en werkwijze verder te ontwikkelen. “Bij complexe projecten heb ik natuurlijk de voortgang gemonitord, maar ik leverde ook graag input bij strategische en gevoelige vraagstukken. Denk bijvoorbeeld aan het voorspelbaarder maken van het onderhouden van de openbare ruimte. “Dat was (en is) een hele klus, omdat hiervoor de omvang, kwaliteit, restlevensduur én noodzakelijke onderhoudsmaatregelen van het hele areaal in beeld moeten zijn. Een viaduct kan er van buiten namelijk erg mooi en schoon uitzien, maar constructief aan het einde van zijn levensduur zitten.”

Kristiaans uitgebreide ervaring met bestuurlijke processen en grote ambtelijke organisaties maakte hem voor gemeente Breda een waardevolle kracht. Het stelde hem in staat om snel te schakelen en waar nodig gevraagd én ongevraagd advies te geven. Zijn constructieve houding en kennis droegen bij aan de resultaten en stabiliteit van het cluster Civiel. “Mijn focus lag steeds op het behartigen van de civiele belangen en het waarborgen van kwaliteit in de openbare ruimte van Breda.”
Het belang van een frisse blik
Hij werkte bijvoorbeeld mee aan het project rondom IBOR (integraal beheer openbare ruimte). “‘De energie van dit project lekte weg doordat een duidelijke eigenaar ontbrak of regelmatig wisselde,” vertelt hij. “Door even pas op de plaats te maken en vragen te stellen – waar staan we, wie hebben we nodig, is er nog draagvlak, is er een businesscase? – ontstond meer helderheid. Dit is makkelijker te constateren als je nieuw bent in een organisatie en een frisse blik meebrengt. Soms is het juist nodig om even stil te staan en opnieuw te richten, zodat je zeker weet dat je met de juiste dingen bezig bent.”

(Cultuur)verandering
Binnen de gemeente Breda groeide de behoefte om de afdeling Wijkzaken FIT (Flexibel, Integraal en Toekomstgericht) te maken. Toen de looptijd van Kristiaans opdracht tegen zijn eind liep, werd hem gevraagd of zijn opdracht verlengd kon worden zodat hij hierbij kon ondersteunen. In de tweede fase van zijn opdracht verschoof de focus naar het begeleiden van deze organisatieverandering.
Met de verdubbeling van projecten in de openbare ruimte en de toenemende werkdruk was er behoefte aan een organisatie die deze groei kan dragen. Kristiaan droeg met enthousiasme bij aan het opnieuw vormgeven van werkprocessen, waarbij helderheid over rollen en taken centraal stond. “De grootste moeilijkheid zat in het openhouden van de winkel, maar tegelijk ook de verandering inzetten. Hierdoor moeten werkzaamheden goed worden geprioriteerd, maar door de bestaande cultuur is het lastig om nee te zeggen. Hier kon ik voor de gemeente het meeste in betekenen: uitleggen wat de stip op de horizon is en het team meenemen in welke taken voorrang moesten krijgen.”
Een groot deel van zijn werk was gericht op het op orde brengen van de basiswerkzaamheden: het implementeren van processen die niet alleen de dagelijkse operatie, maar ook de strategische groei van de afdeling ondersteunen. “Een cultuur van flexibiliteit en innovatie is van groot belang om de veranderingen en uitdagingen waar het team voor stond aan te kunnen. Ik heb me ingezet om zo'n cultuur onder de collega's te bevorderen. Het was belangrijk dat zij eigenaarschap begonnen te voelen over hun projecten en taken, verantwoordelijkheid gingen dragen en verder keken dan hun eigen werkzaamheden.”
Zijn rol was dan ook deels coachend: “Ik heb medewerkers begeleid om duidelijkheid te creëren in hun taken, elkaar beter te helpen en samen te werken aan het uiteindelijke doel van de afdeling: het realiseren van fijne en leefbare dorpen en wijken.”
“Wat me het meest is bijgebleven, is de sfeer binnen het team. Het is een team waarin iedereen echt persoonlijk geïnteresseerd is in elkaar, elkaar actief helpt en opzoekt waar nodig – zelfs wanneer de werkdruk hoog ligt. Die verbondenheid, samen met de mix van jong en oud, maakte het tot een succes. De ervaren 'oude garde' en de nieuwe generatie werken nauw samen, leren van elkaar en wisselen waardevolle kennis uit. Het was een intensieve, maar waardevolle periode waarin ik met het team heb gebouwd aan een toekomstbestendige organisatie.”
Bouwen op een solide basis
Met het einde van de opdracht in zicht, richtte Kristiaan zich op de overdracht. Samen met zijn opvolger werkte hij aan een overdracht waarin hij zijn kennis, ervaring en inzichten deelde over de lopende projecten, werkprocessen en strategische prioriteiten van het cluster Civiel. “Ik stelde me vooral ook op als sparringpartner. Mijn prioriteit lag op het achterlaten van een goed functionerende organisatie en het waarborgen van een solide basis, zodat de nieuwe manager en het team klaar zijn voor een toekomst waarin ze zelfstandig de uitdagingen in de openbare ruimte aankunnen."
”Ik merkte dat het belangrijk was om duidelijkheid te scheppen.”
Hij kijkt met een goed gevoel terug op zijn opdracht: “Waar ik trots op ben, is dat ik kon bijdragen om een aantal teamleden steviger in hun rol te laten komen. Dit komt deels door het stellen van kritische vragen over hoe problemen worden aangepakt. Er ging veel energie verloren door de neiging om alles direct op te willen lossen en reactief te werken.”
Door dit proces te begeleiden, konden teamleden zich beter focussen en steviger in hun rol groeien. “Het is veel effectiever als er een duidelijke opdrachtgever is – iemand die betrokken is, keuzes kan maken en verantwoordelijkheid neemt. Ik maak de vergelijking: een goede opdrachtgever is als een varken bij het maken van een omelet met spek voor het ontbijt – volledig toegewijd. Hij geeft immers een stukje van zijn eigen lichaam, terwijl de kip alleen een ei legt, verdergaat en morgen weer een ei legt. Die betrokkenheid is cruciaal voor succes.”
Behoefte aan een sparringpartner?
Een interim collega die de kracht in jouw team kan ontdekken en laten groeien, een frisse blik met zich meeneemt en zich opstelt als sparringpartner: dat kan het verschil maken. Kunnen we jouw organisatie ook ondersteunen? Neem dan contact met ons op om te zien hoe we samen met jouw collega’s het beste uit jouw civiele uitdagingen kunnen halen.
